Loois geHANDELd award voor 25 jaar EVIL

De vrijwilligers van EVIL (= EVenementen In Looi) worden met de Loois geHANDELd-award in de bloemetjes gezet voor hun jarenlange inzet. De groep vrijwilligers van de gemeentelijke Evenementence, zijn de motor van heel wat evenementen van de gemeente en lokale handel.

Sedert 2010 reikt de Lokale Handelsraad een Loois geHANDELd award uit voor een bijzondere handelsprestatie of -carrière. Dit jaar gaat de award naar EVIL (= EVenementen In Looi), de groep vrijwilligers van de gemeentelijke Evenementencel. Zij zijn de motor van heel wat evenementen van de gemeente en handel. Deze vrijwilligersvereniging bestaat dit jaar 25 jaar, hoewel ze officieus al enkele jaren eerder van start gingen.

Een stukje feestgeschiedenis
De basis van de gemeentelijke Evenementencel en haar vrijwilligersgroep is het jaarlijks festijn Looi Feest met als hoofdact de stratenloop The Classic op maandagavond. Met deze jaarlijkse zomerkermis werd de basis gelegd voor vele andere evenementen in Looi.

Een kort historisch overzicht van deze jaarlijkse hoogmis:

  • 1958: de eerste braderij van Looi wordt georganiseerd in de Neerstraat.  De andere centrumstraten volgen het jaar nadien.
  • 1978: onder impuls van handelsvereniging Looi 2000 en schepen voor feestelijkheden Ludo Schevernels groeit de zomerkermis uit tot een heuse ‘Feestmarkt’ met kermis, braderij, straatanimatie en een afsluitend vuurwerk.
  • 1986: Bob Verbeeck start de eerste statenloop The Nike Classic op maandagavond van de kermis.
  • 1997: De zomerkermis heet voortaan “Looi Feest”.

De vrijwilligers: het ontstaan…
The Classic heeft elk jaar heel wat vrijwilligers nodig. Het merendeel hiervan komt van atletiekvereniging Looise AV. Stilaan ontwikkelt zich rond deze stratenloop een vaste kern. Dit groepje zal zich later engageren om andere evenementen te ondersteunen en zo ontstaat EVIL in 1996, de spilfiguur van de Evenementencel, een initiatief van gemeente en handel . De gouden jaren van deze helpers waren wellicht de eerste jaren van de 21ste eeuw met o.a. het Belgisch Kampioenschap wielrennen, het afscheid van Ludo Dierckxsens, de viering van gouden Tia en Kate Ryan, enz… Maar de motor van het evenementenverhaal  bleef toch de jaarlijkse stratenloop The Classic.

Dank
Prominente Looienaars danken de vrijwilligers van EVIL.

Burgemeester Fons Verwimp: “EVIL viert zijn zilveren jubileum. Deze vrijwilligers waren voor onze gemeente van goudwaarde en hebben Looi op een briljante manier laten bewegen.”

Voorzitter Lokale Handelsraad Gie Reynders: Er zijn geen gemeentelijke evenementen mogelijk zonder de hulp en inzet van talloze enthousiaste vrijwilligers. De handelaars van Winkeldorp Tessenderlo zijn alle huidige en vroegere clubleden blijvend dankbaar. Met grote verwachtingen kijken we uit naar de volgende 25 jaren.”

Bob Verbeeck van Golazo en initiatiefnemer van The Classic: Dikke proficiat met jullie 25ste verjaardag ! Maar natuurlijk zijn jullie al veel langer actief. Net zoals bij Golazo ligt de oorsprong bij The Classic In Tessenderlo.  Heel erg bedankt voor jullie medewerking al die jaren. Op naar de volgende 25 jaar.”